16608989364363

tala fou

O le a le "pamu vevela" mo le ta'avale eletise

Taiala Faitau

O pamu vevela o loʻo faʻateleina i aso nei, aemaise lava i Europa, lea o loʻo galulue ai nisi o atunuʻu e faʻasa le faʻapipiʻiina o ogaumu suauʻu faʻamaʻi ma faʻaulaʻau ae sili atu le faʻaogaina o le siosiomaga, e aofia ai pamu vevela e lelei le malosi.(O ogaumu e fa'amafanafanaina ai le ea ma tufatufa atu i paipa i totonu o le fale, a'o fa'avela vai e maua ai le vai vevela po'o le fa'avevelaina o le ausa.) O le tausaga nei, na amata ai e le malo o Amerika ona ofoina atu lafoga fa'amalosi mo le fa'apipi'iina o pamu vevela, lea e sili atu le tau i luma nai lo ogaumu masani. ae sili atu ona lelei i le taimi umi.
I le fanua o taavale malosi fou, ona o le malosi o le maa e gata, na mafua ai foi ona liliu le alamanuia i pamu vevela.Masalo la ua oo i le taimi e vave iloa ai le uiga o pamu vevela ma mea latou te faia.

O le a le ituaiga masani o pamu vevela?

Ona o le fa'alogo lata mai, atonu e te ofo i lou iloa ua uma ona e fa'aogaina sepamu vevela- masalo e sili atu ma le tasi i lou fale ma sili atu ma le tasi i lau taavale.E te le ta'ua i latou o pamu vevela: e te fa'aogaina upu "pu'aisa" po'o le "ea malulu."
O le mea moni, o nei masini o pamu vevela, o lona uiga latou te faʻanofoina le vevela mai se nofoaga malulu i se nofoaga vevela.E tafe fa'afuase'i le vevela mai le vevela i le malulu.Ae afai e te manaʻo e liliu mai le malulu i le vevela, e tatau ona e "pamu" ai.O le talafaatusa sili iinei o le vai, e tafe ifo i lalo o le mauga na o ia, ae e manaʻomia ona pamu i luga o le mauga.
A e pamuina le vevela o loʻo i totonu o se ituaiga o mea malulu (ea, vai, ma isi) i le vevela vevela, o le malulu malulu e sili atu ona malulu ma vevela vevela.O le uiga tonu lena o lau pusaaisa po'o le ea malulu - e ave'ese le vevela mai le mea e le mana'omia i se isi mea, ma e te le popole pe e te fa'aumatia sina vevela fa'aopoopo.

E fa'afefea ona fai se fa'a'aisa fa'atino ma se pamu vevela?

Le malamalama autu na mauapamu vevela na oo mai i le amataga o le 19 seneturi, ina ua iloa e se numera o tagata suʻesuʻe, e aofia ai Jacob Perkins, e mafai ona latou faʻamaluluina se mea i lenei auala e aunoa ma le faʻaumatiaina o sua suamalie na faʻafefe e maua ai le malulu.Nai lo le faamatuu atu o nei ausa i le atemosifia, na latou finau ai, e sili atu le aoina mai, faʻafefe i totonu o se vai, ma toe faʻaaoga lena vai e fai ma vai malulu.

O le mea lena o pusaaisa ma ea malulu.Latou te fa'a'a'a'a vai pusaaisa ma fa'aoga le ausa malulu e mitiia ai le vevela mai totonu o le pusaaisa po'o le ta'avale.Ona latou oomiina lea o le kesi, lea e toe fo'i mai i le vai.O lenei vai ua sili atu le vevela nai lo le taimi na amata ai, o lea o nisi o le vevela o loʻo taofiofia e mafai ona faigofie (atonu e ala i le fesoasoani a se ili) e tafe atu i totonu o le siʻosiʻomaga - pe i fafo poʻo se isi mea o le umukuka.

 

10.19

Na faapea mai: e te masani lelei i pamu vevela;Pau lava le mea e te faʻaigoaina pea o latou ea malulu ma pusaaisa.

Se'i o tatou faia se isi su'esu'ega mafaufauga.Afai e iai sau fa'amalama ea malulu, e mafai lava ona e faia o se fa'ata'ita'iga moni.Faʻapipiʻi i tua.O lona uiga, faʻapipiʻi ana pule i fafo atu o le faamalama.Fai lenei mea i le malulu ma le matutu o le tau.O le a le mea o le a tupu?

E pei ona e fa'amoemoeina, e feulaina le ea malulu i lou tuafale ma fa'aolaina ai le vevela i totonu o lou fale.O lea la o lo'o feavea'i pea le vevela, e fa'alelei atili ai lou fale e ala i le fa'amafanafanaina.E mautinoa, e fa'amalieina le ea i fafo, ae o lena aafiaga e fa'aitiitia pe a e alu ese mai Windows.

Ua iai nei sau pamu vevela e fa'avevela ai lou fale.Atonu e le o se mea silipamu vevela, ae o le a aoga.Ae le gata i lea, a oʻo mai le taumafanafana, e mafai foi ona e faʻafefe i lalo ma faʻaaoga e fai ma ea malulu.

Ioe, aua le faia moni lena mea.Afai e te faʻataʻitaʻiina, e mautinoa o le a le manuia i le taimi muamua e timu ma ulu atu ai le vai i totonu o le pule.Nai lo lena, e mafai ona e faʻatau oe lava i se pamu vevela "punavai" faʻapisinisi e faʻaaogaina le mataupu faavae lava e tasi e faʻamafanafana ai lou fale.

O le faafitauli, ioe, o le vodka e taugata, ma o le a vave ona e alu e faʻamalo le uaina.E tusa lava pe e te suia le vodka i se ava malosi e sili atu ona taugofie, o le a le pine ae e faitio i le tau.

O nisi o nei masini o loʻo i ai le mea e taʻua o le faʻaliliuina o valve, lea e mafai ai e le masini lava lea ona faʻatino se vaega lua: e mafai ona latou pamuina le vevela mai fafo i totonu poʻo mai totonu i fafo, maua uma le vevela ma le ea malulu, e pei ona faʻamatalaina i lalo.

 

Aisea e sili atu ai le lelei o pamu vevela nai lo afi eletise?

O pamu vevela e sili atu ona lelei nai lo mea faʻavela eletise aua latou te le manaʻomia le eletise e gaosia ai le vevela.Le eletise e fa'aaogaina e apamu vevelae fa'atupuina sina vevela, ae sili atu ona taua e pamu ai le vevela mai fafo i totonu o lou fale.O le fua faatatau o le vevela na tuʻuina atu i totonu o le fale i le malosi na lafoina i le eletise eletise e taʻua o le coefficient of performance, poʻo le COP.

O se faʻamafanafana avanoa eletise faigofie e maua ai le vevela uma e gaosia e le eletise eletise eletise o loʻo i ai le COP o le 1. I le isi itu, o le COP o se pamu vevela e mafai ona avea ma se faʻatonuga o le maualuga maualuga.

Ae ui i lea, o le COP o se pamu vevela e le o se tau tumau.E fa'atusatusa i le eseesega o le vevela i le va o fa'atanoa e lua e pamu ai le vevela.Fai mai, afai e te pamuina le vevela mai se faatanoa e le malulu tele i se fale e le vevela tele, o le COP o le a tele le tau, o lona uiga o lau pamu vevela e matua lelei lava i le faʻaaogaina o le eletise.Ae afai e te taumafai e pamu le vevela mai se faatanoa malulu tele i totonu o se fale ua leva ona mafanafana, ua faʻaitiitia le tau o le COP, o lona uiga e afaina le lelei.

O le taunuuga o le mea e te faʻamoemoeina faʻapitoa: e sili le faʻaogaina o le mea sili ona mafanafana e mafai ona e mauaina e fai ma faʻatanoa vevela i fafo.

O pamu vevela o le ea, lea e faʻaogaina ai le ea i fafo e fai ma faʻasao vevela, o le filifiliga sili lea ona leaga i lenei tulaga ona o le ea i fafo e malulu tele i le vaitau o le taumalulu.E sili atu le lelei o pamu vevela puna'ele'ele (fa'aigoaina o pamu vevela vevela), aua e o'o lava i le taumalulu, e mafanafana lava le eleele i le loloto.

O le a le puna vevela sili mo pamu vevela?

 Le fa'afitauli ile puna'ele'elepamu vevelae te mana'omia se auala e maua ai lenei faatanoa vevela.Afai e lava lou avanoa i lou fale, e mafai ona e eli ni alavai ma tanu ni paipa i se loloto talafeagai, pei o ni nai mita le loloto.Ona mafai lea ona e fa'asalalauina se vai (e masani lava o le fa'afefiloi o le vai ma le anti'aisa) i nei paipa e mitiia ai le vevela mai le eleele.I le isi itu, e mafai ona e vili ni pu loloto i le eleele ma fa'apipi'i paipa i luga i luga o nei pu.O nei mea uma o le a taugata, e ui lava.

O le isi ta'iala o lo'o avanoa mo nai tagata laki, o le aveese mai lea o le vevela mai se vai vai lata ane e ala i le fufui o se paipa i totonu o le vai i se loloto patino.O ia mea e ta'ua o pamu vevela punavai.O nisi o pamu vevela e fa'aaogaina le ta'iala e le masani ai o le aveese mai o le vevela mai le ea mai le fale po'o le vai vevela o le la.

I le malulu tele o tau, e talafeagai le faʻapipiʻiina o se pamu vevela faʻapogai pe a mafai.Masalo o le mafuaaga lea o le tele o pamu vevela i Suetena (lea e iai se tasi o le maualuga o le numera o pamu vevela i tagata taʻitasi) o lenei ituaiga.Ae e oo lava i Suetena o loʻo i ai se pasene tele o pamu vevela o le ea, lea e teteʻe ai i le taʻutinoga masani (a itiiti ifo i le Iunaite Setete) o pamu vevela e naʻo le faʻamafanafanaina o fale i le tau malulu.

Po o fea lava e te i ai, afai e te gafatia le maualuga o tau i luga, o le isi taimi e te feagai ai ma se filifiliga e uiga i le faʻafefe o lou fale, mafaufau e faʻaaoga se pamu vevela nai lo se ogaumu masani poʻo se ulo.


Taimi meli: Oke-19-2023